Historia

Paattisten kunnan palo- ja pelastustoimi oli hoidettu ennen palokunnan perustamista siten, että kunnassa oli vajaa kymmenen kappaletta neljän miehen ns. kartanoruiskuja. Ruiskut oli sijoitettu eri puolelle kuntaa, jotta ruiskut olisivat palon sattuessa nopeasti paikalla.

Kunnanvaltuusto asetti huhtikuussa 1935 Paattisille palolautakunnan joka huolehtii palosuojelulain täytäntöön panosta ja noudattamisesta. Vuotuinen avustus on 1 000 markkaa. Paattisten VPK:n varsinainen toiminta alkoi 1.5.1939, jolloin kunnanvaltuuston kokous hyväksyi lopullisesti VPK:n ja kunnan välisen sopimuksen.

Vuonna 1947 hankittiin ensimmäinen REO -merkkinen pakettiauto jolla kalusto kuljetettiin palopaikalle.
Oman aseman rakentaminen ei päässyt alkamaan, vaikka vuonna 1951 VPK osti itselleen tontin nykyisen aseman paikalta Levauksentien varresta.

Kaksi vuotta myöhemmin aloitettiin rakentamaan palokunnalle ensimmäistä kunnon paloautoa. Ryhmä paattislaisia teki opintomatkan Ruotsiin ja lahjoitti matkavaluutan auton pumpun hinnan suoritukseen. Auto oli merkiltään Ford ja paloauton pumppu asennettiin Kristianstadissa, Ruotsissa. Paloauton lopullinen hankintahinta oli kolme miljoonaa silloista markkaa. 
Paloaseman rakennuspiirrokset hyväksyttiin kunnan hallituksessa vuonna 1954 ja oman paloaseman rakennus lähti käyntiin samana vuonna. Asema valmistui vuoden 1955 loppupuolella ja asema tuli maksamaan noin viisi miljoonaa markkaa.
Kun palokunnalle oli saatu oma paloasema ja sammutusauto, alkoi toiminta vakiintua. 1960-luvulla hankittiin Land Rover -merkkinen maastoauto palokunnan kakkosautoksi.

Paattisten kunnan vaakuna. Paattinen liitettiin Turun kaupunkiin vuonna 1973.


Vuonna 1973 koettiin suuri muutos kun Paattisten kunta liitettiin Turun kaupunkiin ja samalla Paattisten VPK liitettiin osaksi Turun kaupungin palotoimea. Myös paloasema siirtyi kaupungin omistukseen.

Vuonna 1978 27-vuotias sammutusauto vaihdettiin Mercedes-Benz -merkkiseen sammutusautoon joka oli aktiivikäytössä aina vuoteen 2007 kevääseen asti. 

Vuonna 1998 Paattisten VPK:n Nuoriso-osasto aloitti jälleen toimintansa pitkän hiljaiselon jälkeen. Aikaisemmin palokunnassa oli toiminut poikaosasto ja myöhemmin nuoriso-osasto, mutta toiminta oli hiipunut vetäjien ja jäsenten puutteen vuoksi.

Vuoden 2004 alussa astui voimaan astui voimaan uusi pelastustoimen valtakunnallinen aluejako. Paattisten VPK liittyi Turun pelastustoimen mukana osaksi uutta Varsinais-Suomen aluepelastuslaitosta. Samana vuonna VPK:n ensimmäiset internetsivut aloittivat toimintansa.

Palokunnan asemalle tehtiin vuoden 2006 aikana iso ulkoseinän pintaremontti ja siinä samalla sisätilojakin laitettiin uuteen uskoon. Palokuntalaisten talkoovoimin -tottakai. Remonttia ja kunnostustyötä riitti aina vuoden 2007 puolelle saakka.



10072006_0009

Aseman remonttivaiheista vuodelta 2006-2007 näet lisää kuvia kuvagalleriassa.

23.1.2006 Paattisten VPK allekirjoitti, muiden Varsinais-Suomen sopimuspalokuntien tavoin, uuden aluesopimuksen Turun VPK-talolla. Joulukuussa 2006 Paattisten VPK ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos allekirjoittivat vuoden aikana valmistellun palokuntasopimuksen. Uusi palokuntasopimus astui voimaan 1.1.2007. Sopimuksen myötä palokunann kalusto ja mm. sammutusauto T91 siirtyi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen omistukseen.


VPK:n nuoriso-osasto osallistui ensimmäisen kerran palokuntanuorten SM-kisohin huhtikuussa 2007. Veikon Maljasta oli Porissa kisaamassa yhteensä 24 palokuntaa, Paattisten VPK:n nuoriso-osasto sijoittui kisassa kahdeksanneksi.
Saman vuoden toukokuussa hälytysosastosta koottu kisajoukkue osallistui palokuntien SM-kisoihin Uudessakaupungissa, myöskin ensimmäistä kertaa palokunnan historiassa. Uudenkaupungin Jehu-kilpailussa oli yhteensä 37 joukkuetta, Paattisten VPK:n sijoitus oli kokonaiskilpailussa 27.


VPK:n vuonna 2006 käyttöön ottama vaakuna, jossa Paattisten vaakunassa oleva varis on kahdeksansakaraisen palokuntatähden päällä.


Huhtikuussa 2007 vuonna 1978 käyttöönotettu sammutusauto poistui käytöstä. Tilalle saatiin Aluepelastuslaitoksen omistama sammutusauto Karhu-Sisu vm. 1980 joka oli aikaisemmin toiminut Ruskon VPK:n sammutusautona.
Elokuussa 2007 sammutusauto vaihtui jälleen edellisen auton moottorin hajottua. Uusi auto oli myös Sisu -merkkinen ja se oli Mynämäen VPK:n käytössä ollut vm. 1978.

Uusi miehistönkuljetusauto tuli valmiiksi syksyllä 2007. Toyota Hiace -merkkinen auto ostettiin palokunnan omilla varoilla ja siihen saatiin avustusta Palosuojelurahastolta.

Palokunnan 70-vuotisjuhlia vietettiin asemalla 9.5.2009. Sää oli sateinen pitkän poutajakson jälkeen, mutta juhlat saatiin pidettyä aseman sisätiloissa ahtaudesta huolimatta. (Kuvia juhlista kuvagallerissa.)


DSC01145.jpg

Kalustonvaihtoa vanhasta sammutusautosta uuteen Artukaisten paloasemalla elokuussa 2010.

Elokuussa 2010 VPK sai Aluepelastuslaitokselta käyttöönsä 20 vuotta nuoremman sammutusauton autojen "kierrätyksen" seurauksena. Edellinen Karhu-Sisu poistui operatiivisesta käytöstä 32-vuotiaana ja tilalle tuli Piikkiön VPK:n käytössä ollut Scania. 
Palokunnan hälytysosaston jäsenet kalustivat auton vanhasta säilytetyillä sammutus- ja pelastusvälineillä sekä muokkasivat auton rakenteita (mm. peilejä, kattolaatikoita ja vilkkupaneelia) jotta auto saatiin mahtumaan VPK:n talliin.

Kesällä 2010 Paattisten VPK oli mukana elokuvan kuvauksen järjestämisessä. Osana Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumia Turussa kuvattiin yhteensä kuusi Reijo Mäen romaaneihin perustuvaa Vares-elokuvaa. Pohjanmaalle sijoittuva 'Vares - Kaidan Tien Kulkijat' -elokuva kuvattiin pääosin Paattisilla ja VPK oli mukana järjestämässä liikenteenohjausta kuvauksien aikana. Elokuva tuli teattereihin tammikuussa 2012.

Vuoden 2014 aikan VPK:n nuoriso-osasto otti käyttöön oman logonsa. Myös nuoriso-osaston logossa on Paattisten kunnan vaakunasta tuttu varis - tällä kertaa palokunnan kypärään ja varusteisiin puettuna. Logon suunnittelusta vastasi turkulainen Seriässä.

väri


Huhtikuun 13. päivä 2015 VPK:n hallitus kutsui vanhoja palokunnan jäseniä veteraani- ja tukiosaston perustamiskokoukseen asemalle. Kokouksessa päätettiin tukiosaston perustamisesta jonka toiminta muodostuu palokuntatoiminnan perinteiden ja aatteen vaalimisesta sekä tarjoaa vanhoille palokuntalaisille mahdollisuuden yhteiseen toimintaan palokunnassa. 


Paattisten VPK:n palokunnan päälliköt:

  • Hannes Yli-Sipilä (1939 - 1942)
  • Vilho Sipilä (1942 - )
  • Frans Laaksonen ( -1948)
  • Pentti Laiho (1948 - 1951)
  • Olavi Sipilä (1951 - 1973)
  • Pertti Tuominen (1973 - ) 
  • Ismo Tuominen ( - )
  • Rauno Peltola ( - 1998)
  • Asko Angervo (1998 - 2000)
  • Esa Pärnä (2000 - 2007)
  • Ville Hörkkö (2007 - )


© Paattisten vpk ry.